Fleischtechnikum
Fleischtechnikum
Angewandte Forschungsprojekte konzentrieren sich auf die Herstellung und Rezepturentwicklung von Fleischerzeugnissen. Darum ist unser Fleischtechnikum mit den modernsten Maschinen, Anlagen und Technologien zur Fleischverarbeitung und den neuesten Analysemethoden zur Charakterisierung von Rohstoffen und Endprodukten ausgestattet. Dabei können wir sowohl im Labor- aus auch im Industriemaßstab produzieren. Dies erlaubt unserem Fachgebiet, sich auf die Entwicklung neuer, kontinuierlicher Produktionsprozesse zu konzentrieren, um den wachsenden Bedarf der Fleischindustrie nach Technologien zur Produktion hochwertiger Fleischerzeugnisse bei gleichzeitig hoher Durchsatzleistung, gerecht zu werden. Seit 2011 erfüllt unser Fleischtechnikum die Anforderungen der EU-Verordnungen (EG) 852/2004 und 853/2004 und hat eine EU-Zulassung. Somit können die im Technikum hergestellten Produkte auch an die Industrie weitergegeben oder in den Verkehr gebracht werden.
Texture Analysis | Texture Analyser with different devices | e.g.: Kramer shear cell, Warner Brazler shear, ... | TPA, Model 3365 | Instron Corp. Massachusetts, USA |
Cutting/Emulsifying | Bowl chopper with vacuum and steam cooking device. knifes and bowl with adjustable speed | 60 l bowl volume = capacity of 10-50 kg meat | K 64 vacuum/cook | Seydelmann, Aalen, Germany |
Cutting/Emulsifying | Bowl Chopper 2 speed of knifes and bowl | 20 ltr. bowl volume = capacity of 5-15 kg meat | MTK 662 | Mado, Dornhan, Germany |
Cutting/Emulsifying | Bowl Chopper 2 speed of knifes and bowl | 11 ltr. bowl volume = capacity of 2-9 kg meat | K 20 | Seydelmann, Aalen, Germany |
Mincing | Grinder with 114mm hole plates | 2 speeds of mincing device | WD 114 | Seydelmann, Aalen, Germany |
Cutting/Emulsifying | 2 Bowl Chopper, 5 and 12 ltr. Volume | adjustable speed, vacuum and heating device | UM 5 / UM 12 | Stephan Machinery, Hameln, Germany |
Emulsifier | Continous emulsifier | retaining housing 50 L | F 10/150 | Karl Schnell, Winterbach, Germany |
Stuffing / Filling | Vacuum stuffer with grinder system | Hopper size 90/240 L | VF 616 | Handtmann, Biberach, Germany |
Stuffing / Filling | Vacuum stuffer | Hopper size 40/100 L | VF 610 plus | Handtmann, Biberach, Germany |
Stuffing / Filling | Piston type stuffer | Hopper size 10 L | MWF 591D | Mado, Dornhan, Germany |
Mixing | Vacuum Paddel Mixer | Hopper size 150 L | MVZ 150 | Asgo, Ermesinde, Portugal |
Mixing | Paddelmixer | Hopper size 40 L | RC 40 | Mainca S.L., Granollers, Spain |
Injecting | Multi Needle Injector | 16 Needles | PI 17 | Günther GmbH, Dieburg, Germany |
Heating / Backing | Oven / Steamer | Euromat | Wiesheu GmbH, Affalterbach, Germany | |
Heating | Autoclave | 240 L Volume | Korimat KA 240 | C. Wagner, Esslingen, Germany |
Heating/Smoking/Drying/Ripening | Universal - Heating Smoking Chamber | 1 trolley with friction smokegenerator | Airmaster UK 1800BE-FR | Reich GmbH, Schechingen, Germany |
Heating/Smoking/Drying/Ripening | Universal - Heating Smoking Chamber | 1 trolley with friction and liquid smoke generator | Unigar 1800
| Ness GmbH, Remshalden, Germany |
Heating/Smoking/Drying | Universal - Heating Smoking Chamber | 1 trolley with saw dust smoke generator | Unigar 1800 | Ness GmbH, Remshalden, Germany |
Drying/Ripening/Fermentation | Climatic chamber | 1 trolley with climatic system | 2500 BE | Ness GmbH, Remshalden, Germany |
Cold smoking | Cold smoke chamber saw dust or wood chips | 1 trolley | Coldsmokehouse | Ness GmbH, Remshalden, Germany |
Clipping | Semi automatic Double Clipper | PDC 600 | Poly Clip Systems, Frankfurt, Germany | |
Tumbling /Marinating | Marinating / Massage Combination | 20 L hopper volume with vacuum device | MC 20 | Inject Star, Vienna, Austria |
Tumbling /Marinating | Vacuum Tumbler | 140 L hopper volume | 140 IP | Vakona GmbH, Lienen, Germany |
Packaging | Vacuum packaging machine | with gas flushing device | C 500 | Multivac Comp., Wolfertschwenden, Germany |
Slicing /Cubing | meat cuber | device for cube sizes from 5-25 mm | Type piccolo 2 | Treif, Oberlahr, Germany |
Packaging | Tray sealer with vacuum and gas device | for trays with size 135x185 mm | TS 10 | VC 999, Herisau, Switzerland |
Slicing | Semi automatic Slicer | adjustable from 1mm - 24 mm | Type VS 8A | Bizerba, Bahlingen, Germany |